Scope 1 och Scope 2 utsläpp hanteras idag aktivt av de flesta bolag och några (kanske till och med många) fall finns det en seriös aktiv plan. Men allt för få jobbar aktivt med frågan.
Scope 3 är de indirekta växthusgasutsläppen, utöver inköpt energi, som alltså sker utanför företagets gränser. (IKEA 97 % i scope 3 & MAX 99 %)
Därför är det viktigt att inköpare arbetar aktivt med Scope 3 som berör supply chain i organisationers leverantörsbas. Dels för att upplevas som en seriös aktör relativt organisationens kunder och övriga stakeholder (aktieägare, etc) dels för att det är absolut nödvändigt att minska vår miljöpåverkan.
Inköparen har en central roll och ett centralt ansvar. Vill du lära dig mer om hur en inköpare skall agera och hur inköparen kan ta sitt ansvar rekommenderas Dr Aurora Dawn Bentons kurser.
UN Global Compact höll nyligen ett webseminar med titeln "Reducing Scope 3 Emissions: Employee Commuting and Homeworking"
Ett urval av summerande punkter från seminariet:
Om man låser vid antagandet att hemarbete/pendling ingår i Scope 3 (avsett om det är rätt eller fel) och att det är företagets intresse att hemma kontoret har nettnoll standard och att pendling har nettnoll standard. Kommer det innebära att framtida personalförmåner är snåla vitvaror, elbilar + laddare, solceller, hemmabatterier eller Orbital Shower? Kanske skall hemmakontorets elförbrukning rapporteras genom skrivbordsbundna elmätare?
För mig var UN Global Compacts webinar en ögonöppnare rörande hur långt Scope 3 ansvar kan sträcka sig.
Om du vill veta mer om hur en organisation kan komma igång med sitt ESG arbete, och inspirera till start, rekommenderas Dr Aurora Dawn Bentons kurspaket.
Publicerat 2022-03-31